Лавандуловото масло е 100% натурален продукт

LavenderMacro

Получава се при парна дестилацията на растението Lavаndula vera. Латинското наименование на лавандулата е „lavare”, което означава “измивам“. България държи първо място в света по производство на лавандулово масло. Втората държава в света по производство – Франция – произвежда близо 4-5 пъти по-малко.

Лавандуловото масло е най-безопасното и най-често използваното масло в света. В аромотерапията то е едно от малкото етерични масла, което може да се прилага директно върху кожата. Не предизвиква алергии и може да се използва дори при деца, разбира се предварително разтворено в базово масло. Много добре се смесва с други масла и повишава тяхната активност в смеси.

LavenderFieldPoleSLavandula

Трябва да го имате вкъщи по всяко време: заради релаксиращите свойства, които освобождават от напрежение и осигуряват здрав сън, заради дезинфекциращите си свойства върху кожата, заради бързото излекуване при изгаряния, порязвания, ожулване, ухапване от насекоми, заради антиоксидантната сила, която притежава. Свободните радикали, получени от химикали, замърсители, стрес и токсини от околната среда са причина за редица клетъчни увреждания, имунна недостатъчност и безброй други здравни рискове, включително рак и хронични заболявания. За съжаление нашите тела са изложени на постоянна атака от свободни радикали, които изчерпват запасите ни. Маслото от лавандула е особено ефективно в борбата със свободните радикали.

Ето малко любопитни факти за лавандуловото масло - за тези, които обичат да знаят повече.

Древните египтяни, римляни, гърци, източните и други народи ползвали аромати през целия си живот. Ароматите за тях, особено за богатите, са били средство за запазване на здравето, младостта и красотата. Историята твърди, че когато е открита мумията на легендарния Тутанкамон, от нея се е разнасял все още аромат на лавандула. Действително, това етерично масло служи и в процеса на мумификация.

ReneGatefosFrenchScientist

Рене Морис Гатефос

И в по-ново време: През 1937 г. френският химик Рене Морис Гатефос, работейки в лабораторията си, изгаря ръката си на лампа. Болката е много силна. По инстинкт потапя ръката си в най-близкия съд с течност. Оказва се, че това е лавандулово масло. Болката преминава бързо. В следващите дни той продължава използването му – получило се бързо заздравяване и без оставане на белези. Тогава Гатефос започва широки проучвания и на други етерични масла и написва книга „Ароматерапия“, с което въвежда термина в употреба за света.

Изследвания на учени доказват, че маслото, прието вътрешно облекчава безсъние, депресия, Алцхаймер. Други изследвания показват, че маслото не само понижава сериозността на диабета, но подобрява телесното тегло и запазва черния дроб и бъбреците при лабораторни мишки. Маслото от лавандула има антисептични, болкоуспокояващи, антиспастични, бактерицидни и седативни свойства. За повечето хора маслото е с добра толерантност.

Основни ползи и приложения на лавандуловото масло

 1. Успокоява изгаряния, слънчеви изгаряния, наранявания и порязвания. Успокоява кожни възпаления.
 • смесете лавандулово с кокосово масло и прилагайте към проблемното място 2 пъти дневно;
 • може да използвате директно лавандуловото масло върху мястото.
 1. Успокоява изгаряния, слънчеви изгаряния, наранявания и порязвания. Успокоява кожни възпаления.
 • смесете лавандулово с кокосово масло и прилагайте към проблемното място 2 пъти дневно;
 • може да използвате директно лавандуловото масло върху мястото.
ReneGatefosFrenchScientist
 1. Помага срещу тревожност и стрес. Маслото е познато с качеството си да релаксира и успокоява:
 • разпръснете маслото или го намажете на слепоочията, китките и стъпалата;
 • сложете няколко капки в аромо-лампа.
LavenderOilandCandle
 1. Бори се срещу високо кръвно налягане:
 • разпръснете го на работното си място.

Спомага за избягване на стреса. Помага да запазите нормално кръвно налягане.

 1. Спомага за здравословен баланс на кръвна захар. Маслото е многообещаващо при защита на тялото от повишаване на кръвната глюкоза:
 • втрийте на врата и гърдите;
 • разпръснете във въздуха;
 • добавете 1 капка към чай или вода.
 1. Помага за здрава и с добър външен вид кожа. Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандулавато масло помагат при дерматити, екзема, псориазис и акне:
 • използвайте директно върху кожата;
 • при хора с по-висока чувствителност може да се приложи като смес с кокосово масло или друго базово масло;
 • при акне или мазна кожа се използва парна баня – капват се две капки лавандулово масло;
 • при екзема, поразения участък директно се маже с маслото в продължение на две седмици.
 1. За косата:
 • при косопад – направете смес от 1 кап. розмарин масло, 2 кап. лавандулово масло и 1 лъжица зехтин, рабъркайте добре и масажирайте корените на косата;
 • регулира pH и производството на себум от скалпа, което я прави подходяща както за склонна към омазняване, така и за суха кожа – добавете 2-3 капки лавандулово масло към шампоана и ще усетите подобрението в косата след няколко използвания.
 1. При истинка или грип:
 • използвайте парна баня, в която се поставят 1 капка лавандулово масло и 1 капка масло от чаено дърво.

9. Поддържа хормоналния баланс.

 1. Помага срещу главоболие и мигрена:
 • Инхалирайте маслото за 15 минути;
 • Може да втривате смес от масло от лавандула и мента в слепоочията, задната част на врата и китките.
DriedSheafsOfLavender
 1. Против насекоми и молци:
 • при ухапване от насекоми – мястото директно се намазва с лавандулово масло;
 • може да се използва и превантивно за отблъскване на насекомите, като 1 лъжица студено пресовано растително масло се смеси с 3 капки лавандулово масло и се нанесе върху съответните участъци;
 • използва се и против молци, като няколко капки от маслото се капват върху филтърна хартия или памук и се поставя в гардероба.
 1. Лавандуловото масло би могло да помогне дори и в случаите на безпричинно раздразнение и ревливост при бебета и малки деца:
 • капнете 1 капка в креватчето.
TeaCupAndLavenderSheaf